Trådene mellem fortiden og nutiden

Udsatte strikker sig til fællesskab

247 brugere fra 29 væresteder i hele Danmark har leveret 952 strikkede bidrag til en fælles udstilling på Danmarks Forsorgsmuseum. Udstillingen er skabt specifikt til Fattiggården i Svendborg, fordi det i år er 50 år siden, at de sidste beboere flyttede ud og stedet lukkede. Se også den aktuelle jubilæumsudstilling “Fattiggårdens ansigter”.

Udstillingen kan ses den 24. oktober-15. december 2024 og igen 4. februar-2. marts 2025. Den vises i Fattiggårdens Forsørgelsesafdeling. 

29 væresteder strikker sammen

Der er stadig mennesker i dagens Danmark, som oplever fattigdom, social isolation og ensomhed. Både datidens og nutidens socialt udsatte har sjældent haft en stemme eller været repræsenteret i kunsten.

Det ændres der nu på med udstillingen “Trådene mellem fortiden og nutiden” skabt af Landsforeningen af Væresteder. Det er et unikt kunstprojekt skabt i samarbejde med væresteder rundt i Danmark. Fra marts til juni har de mange borgere fra 29 væresteder på Sjælland, Fyn, Bornholm og i Jylland haft gang i strikkepindene og bidraget med knap 1.000 unikke motiver.

Fortid, nutid og fremtid

Strikkekunstner Stine Leth har samlet alle bidragene til et fælles kunstværk. De kan opleves i tre af de historiske rum, hvor tusindvis af mennesker har haft et liv gennem fattiggårdens 102-årige drift.

På tværs af landet har deltagerne strikket motiver inden for tre temaer: Fortid, nutid og fremtid.

De første motiver trækker tråde til datidens socialt udsatte, de næste motiver illustrerer de vilkår og problemer, værestedets brugere selv oplever i dag, mens de sidste motiver er udtryk for deltagernes ønsker og håb for fremtiden.

Det er håndarbejde, der sammen bliver til kunst, som berører de mennesker, der oplever det. Foruden værkerne består udstillingen også af en lydinstallation. Her fortæller nogle af deltagerne om de tanker, der ligger bag deres strik, og hvad projektet har betydet for dem og deres liv.

Meget mere end strik

Programleder Marika Sabroe fra Landsforeningen af Væresteder oplever, at projektet også skaber stærke fællesskaber og nye venskaber blandt brugerne på de enkelte væresteder. Samtidig styrker projektet den mentale sundhed hos deltagerne. At sidde med strikkepindene giver brugerne ro og struktur i hverdagen. De tager ejerskab over egne fortællinger og får succesoplevelser sammen med andre.

Projektet og udstillingen er realiseret med støtte fra Øernes Kunstfond, Albani Fonden, Spar Nord Fonden og Ege Carpets.

Tak til Kasper Witte Larsen fra Jantzen Büro for foto.