Fattiggårdens ansigter

Oplev jubilæumsudstillingen

I 1974 lukkede fattiggården her i Svendborg. Det var Danmarks sidste fattiggård. I 2024 er det 50 år siden de sidste mænd og Alma flyttede ud. For museet er det vigtigt, at de mange skæbner ikke glemmes, men huskes. Det sker i jubilæumsudstillingen ”Fattiggårdens ansigter”.

Udstillingen kan ses 8. maj til 15. december 2024.

Landsforeningen af Væresteder og strikkekunstner Stine Leth sammen med 29 væresteder skabt den smukke og rørende strik- og kunstudstilling ”Trådene mellem fortiden og nutiden”. Udstillingen er skabt specifikt til Fattiggården i Svendborg, fordi det i år er 50 år siden, at stedet lukkede. 

Vi sætter ansigt på historien

Fra den første fattiginspektør til den sidste forvalter. Fra børnene til de voksne. Fra unge til gamle. Fra arbejdsløse til syge. Fra præsten til politikeren. Og fra den velopdragne til den uregerlige.

I udstillingen står du ansigt til ansigt med 50 personer, der igennem fattiggårdens mere end 100 års drift har været indlagt, arbejdet på eller været tilknyttet stedet. Til hvert foto hører en kort introduktion.

Du møder Anna, Carl, Teddy og Vilhelm og 46 andre skæbner, når du ankommer til Fattiggården, går en tur i haven eller i gårdene bag de høje mure og pigtråden.

Minder og historier fra Fattiggården

Født på Fattiggården

Den 10. august 1944 blev Jørgen født på Fattiggården. Hans mor var ansat i Fattiggårdens køkken, og hans far var opsynsmand. Læs her, hvad Jørgen kan fortælle om stedet.

Politimand i Svendborg

Erik Dagø blev ansat som politimand i Svendborg den 1. januar 1964. Erik mindes samarbejdet mellem politiet og forsorgshjemmet de sidste ti år, inden Danmarks sidste fattiggård lukkede i 1974. Læs Eriks erindringer her.

Legekammerat med forvalterens søn

Som barn flyttede John Marius Jørgensen til Svendborg. På første skoledag fik han en ny ven. Det var Carsten, hvis far arbejdede som forvalter på Fattiggården. I sommerferien legede de to drenge ofte på stedet. Læs Johns sommerminder her.

Tak for opbakningen

En stor tak for den flotte lokale opbakning og støtte fra Fonden for Fynske Bank, C.C. Jensen, Kiropraktisk Center Svendborg, Rotary Svendborg og Rotary Danmark.

En stor tak til de mange donationer, der blev sendt til museet i efteråret 2023 fra mennesker i hele landet. Alt sammen gør, at vi kan realisere udstillingen.

En stor tak til Martin Friis Hansen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, for at finde arkivmateriale om de 50 personer, som alle har haft en tilknytning til Fattiggården.

En stor tak til Bjarne Aaby og Andrew Godshaw for udstillingsopbygning.

En varm tak til Kirsten, Lisa, Flemming, Jørgen, Linda og Lisbeth (set fra venstre) , som klippede den røde snor til Kvindernes gård og erklærede udstillingen for åben tirsdag den 7. maj. De har hver især en helt særlig relation til stedet som pårørende til tidligere ansatte og tidligere husvildefamilier.