Green Attraction

Danmarks Forsorgsmuseum og Svendborg Museum er certificeret som Green Attraction i april 2023

Fokus på bæredygtighed

”Bæredygtighed er uden tvivl vores generations vigtigste dagsorden. Fokus på bæredygtighed er kommet for at blive, og Danmarks Forsorgsmuseum og Svendborg Museum arbejder systematisk og dedikeret på at styrke vores indsatser. Det er et strategisk valg og en samfundsmæssig nødvendighed”, siger museets direktør Jesper Hansen.

Green Attraction-mærket er etableret af brancheorganisationen HORESTA i samarbejde med bl.a. Organisationen Danske Museer og er målrettet seværdigheder. Green Attration er udsprunget af Green Key, der er en selvstændig international mærkningsordning for HOTELLER.

Museet blev Green Attraction-certificeret som første attraktion på Fyn i april 2023.

Green Attraction-certificeringen betyder, at Danmarks Forsorgsmuseum og Svendborg Museum overholder kriterier både i forhold til bæredygtighed og i forhold til, hvordan vi inddrager gæster, leverandører, frivillige og personalet i arbejdet.

Bæredygtige indkøb

I Museumsbutikken kan du købe bæredygtige varer, økologisk kaffe samt varer produceret på Danmarks Forsorgsmuseum: Måtter vævet af museets frivillige på Måtteværkstedet. Pelargonier, som er en aflægger af en aflægger af de oprindelige pelargonier på Fattiggården.

Når du køber et minde med hjem, er det fx produceret af lokale aktører som Butik Unik og Grønnemoseværkstederne, hvor der er fokus på socialt ansvar. I Museumsbutikken er der et lille udvalg af økologisk most, kaffe og Skarø is.

Når vi køber forbrugsvare som rengøringsmidler og toiletpapir, er de svane- og miljømærket. Det er en del af vores indkøbspolitik, at leverandører af varer og ydelser til museet lever op til Green Key Key Supply kriterier.

Socialt ansvar

Som gæst oplever du socialt ansvar i form af tilgængelighed for alle.

Danmarks Forsorgsmuseum er med i God Adgang. Museet ønsker, at alle har adgang til kulturelle oplevelser. Den første søndag i måneden er der gratis adgang for alle (større grupper undtaget) til Danmarks Forsorgsmuseum.

Personalet og frivillige oplever social ansvarlighed i frivillig- og personalepolitikken, der tilstræber bæredygtighed i form af ligestilling og en rummelig arbejdsplads, der tager socialt ansvar.

 

Museumshaven

Museumshaven er en vigtig del af Danmarks Forsorgsmuseum; Nyttehaven, hvor afgrøderne blev brugt i den solide og nærende kostplan. Begge haver blev passer af indlagte på Fattiggården.

I dag passes nytte- og prydhaven af Museumshavens Venner (en gruppe af frivillige). Gennem hårdt arbejde, sammenhold og masser af kaffe får de grøntsagerne til at vokse og haven til at blomstre.

De dyrker haven – som altid – uden brug af kunstig vanding, gødning eller gift. Nogle af afgrøderne, f.eks. rødbeder og bær, videregives til elever på FGU i Svendborg. Som en del af elevernes skoleforløb forarbejder de afgrøderne, så museet kan sælge marmelade og syltede rødbeder i butikken.

De øvrige afgrøder høstes og bruges i smagsprøver; dermed får museets gæster mulighed for at opleve autentiske retter ved udvalgte arrangementer.

Autencitet

Museets tekniske afdeling sørger løbende for renovering og vedligeholdelse af de fredede bygninger. Det sidste store projekt var i efteråret 2022, hvor alle vinduesrammerne på Fattiggården ud mod Viebæltet blev renset, kittet og malet.

De glas, der var revnet, blev udskiftet med gammelt glas. Det er bæredygtigt og samtidig sikrer det, at Fattiggården ikke ændrer udseende. I 1960’erne gik vinduesproducenterne nemlig over til nye maskiner, som producerer blankt vinduesglas.

I udstillingen “ANBRAGT” indgår brugte møbler og arkivskabe fremfor nye møbler og montrer. Det sikrer både autencitet og bæredygtighed.

Ressourceforbrug

Vi er meget opmærksomme på vores brug af ressourcer på museet.

I udstillingerne på Danmarks Forsorgsmuseum holdes en temperatur, som stort set er autentisk med den temperatur, der var i lokalerne, da Fattiggården var i drift.

Vi sparer også på vandet: Der er monteret perlatorer på vandhanerne på alle toiletter, som sikrer at vand flowet nu er under 5 liter pr. minut.

Museet generer en del affald, der sorteres i 10 kategorier, som enten indgår i kommunens ordinære affaldsordning eller som vi selv bringer på genbrugsstationen. Som gæst hjælper du os, når du gør dig umage med grovsorteringen af affald i Museumsbutikkens affaldsspande.

Museumsforeningens medlemmer får ikke længere et fysisk årskort. I 2020 besluttede vi at gøre det elektronisk. Det betyder sparet pvc, mindre affald og at vi kan bruge mandetimerne på bedre og flere oplevelser til vores medlemmer.

Hvad kan du gøre?

Som gæst kan du hjælpe ved at:

  • Spare på vandet, mens du besøger os
  • Sortere dit affald korrekt. Der står affaldsspande i Museumsbutikken
  • Bruge offentlig transport eller cyklen, når du skal rundt
  • Overnatte bæredygtigt og spise bæredygtigt i Svendborg
  • Dele dine tanker med os om bæredygtighed på museet med personalet eller sæt det på skrift og aflever det i Postkassen eller send det som en e-mail til info@museumsydfyn.dk