Ny teknologi vækker tavse skæbner til live på Danmarks Forsorgsmuseum

Millionstøtte til museets hidtil største  udstillingsprojekt

Gæsterne på Danmarks Forsorgsmuseum kommer i fremtiden til at kunne stå ansigt til ansigt med Peter, Marie og nogle af de andre fattiglemmer, der har levet bag anstaltens mure.

Med brug af den nyeste teknologi bliver de tavse skæbner ”levende” i museets hidtil største udstillingsprojekt ”Underdanmarks tavse skæbner”. Med lydfortællinger, film og smukke scenografiske virkemidler lærer gæsterne fortidens skæbner at kende og forbinder sig emotionelt og etisk med dem, lige dér i rum og rammer, hvor deres liv foregik. Projektet er blevet muligt med i alt 8,1 millioner kroner fra Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Ole Kirk’s Fond, William Demants Fond og Sportgoodsfonden.

Tusindvis af skæbner har været indlagt på Svendborg Fattiggård i de 102 år, stedet var i drift. Museumsinspektør Jeppe Wichmann Dam Rasmussen er sammen med projektmedarbejder Martin Friis Hansen derfor i gang med at finde livshistorier på Fattiggårdens indlagte. En ren detektivopgave, da det er mennesker, som historisk set ikke er blevet hørt og derfor ikke fylder ret meget i vores historie og det materiale, der er bevaret om dem. Spørgsmålet er hvorfor endte de på Fattiggården? Hvordan var livet for dem der? Hvad skete der med dem, efter de forlod Fattiggården?

Museumsinspektør Jeppe Wichmann Dam Rasmussen glæder sig til at realisere museets til dato største formidlingsprojekt. Han udtaler: ”Projektet binder museet sammen, så museets gæster får en helstøbt oplevelse, der både tilgodeser særudstillinger og Fattiggårdens egen historie, såvel som fattigdommens og ikke mindst fattigforsorgens historie generelt. ”Underdanmarks tavse skæbner” kommer til at bidrage væsentligt til at manifestere Danmarks Forsorgsmuseum som en central attraktion i det danske museumslandskab.”

Fakta

  • Udstillingen åbner til sommeren 2026 og vises bl.a. i rum, som hidtil har været lukket for publikum.
  • Udstillingen støttes med 3.500.000 kr. fra Augustinus Fonden, 500.000 kr. fra Knud Højgaards Fond, 2.500.000 kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond 100.000 kr. fra Ole Kirk’s Fond, 500.000 kr. fra William Demants Fond og 1.000.000 kr. fra Sportgoodsfonden.

Yderligere information

Kontakt museumsinspektør Jeppe Wichmann Dam Rasmussen på tlf. 3025 6211 eller på mail jwr.forsorg@museumsydfyn.dk