Fællesskabstræ og bænk indviet af museets ambassadører

Anette Støvelbæk og Lars Mikkelsen afslørede dagens overraskelse

For andet år i træk har Danmarks Forsorgsmuseum afholdt Fællesskabsdag. Det er en dag for mennesker med anbringelseserfaringer, og lørdag den 15. marts deltog mere end 100 mennesker fra hele landet til foredrag og samtaler. Dagen var arrangeret i samarbejde med frivillige fra Tidligere Anbragte Seniorer og De Anbragtes Vilkår. I år sluttede dagen med en helt særlig overraskelse og en markering af det unikke fællesskab, der var, der er og der kommer.

En nyt træ foran Fattiggården
I slutningen af 1800-tallet plantede Fattiginspektøren en blodbøg foran museet. Den voksede sig stor og flot. Men midt under Corona-pandemien måtte den gamle blodbøg desværre fældes, fordi der var gået råd i stammen. Heldigvis blev en ny rødbøg plantet, takket være generøse donationer fra en række tidligere anbragte. Rødbøgen er i gang med at vokse sig stor og stærk og sætte rødder. Det samme er fællesskabet i og omkring museet.

På Fællesskabsdagen valgte museet at ophøje rødbøgen – med dens helt særlige historie – til et Fællesskabstræ. Et synligt træ til alle dem, som var med på Fællesskabsdagen men også til alle dem, der kommer til.

Museet kunne også afsløre og indvie en specialbygget Fællesskabsbænk, placeret foran træet og med museet som rygdækning for alle, der benytter bænken. Både ophøjelsen af træet og afsløringen af bænken stod museets ambassadører Anette Støvelbæk og Lars Mikkelsen for.

Både træ og bænk har stor betydning for dagens deltagere. Som en af dem siger: “Vores eget træ, vores egen bænk og vores eget sted, hvor vi kan lære os selv og hinanden bedre at kende bag masken”.

Bænken er for alle
Alle er velkomne til at besøge Fællesskabstræ og -bænk på Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13 i Svendborg. De står i Fattiggårdens fredede haveanlæg og kan også besøges udenfor museets åbningstid. Fra bænken er der udsigt til den mindesten, som blev opsat i november 2023 for at mindes de børn, unge og voksne, der blev udsat for svigt og overgreb under deres anbringelser i sær- og åndssvageforsorgen i perioden 1933-1980.

Bænken er muliggjort i kraft af en generøs donation fra Jimmy Gørtz fra Tidligere Anbragte Seniorer. Den er designet og bygget af Andrew Godshaw og placeret med hjælp fra museets Tekniske afdeling.

For yderligere information

Sarah Smed, museumsleder, Danmarks Forsorgsmuseum, telefon 3089 7117